Tevékenységeink

Létrehoztuk és 2021-ig működtettük Kulcson a Rekreációs Agroturisztikai Központot (Nap Háza Hold Udvara)

Rekreációs Agroturisztikai Központ

A projekt célja volt: a Mezőföld térségében hiányként jelentkező szálláshely és népi mesterségeket bemutató Agroturisztikai Központ létesítése. Az alapítvány partnere az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Szervezetének, aki főpályázója a Rekreációs Agroturisztikai Központ címen benyújtott és elnyert pályázatnak. A megvalósítás helyszíne Kulcson a Rákóczi F.u.151. szám alatt, 2401 m2 belterületen valósul meg. A 288 m2 alapterületű épület akadálymentesített, négy évszakos nyitva tartással várta a hozzá betérőket. A létesítmény funkciói: A földszinten információs pult, programajánló, recepció, iroda, pihenőszoba, teakonyha, közösségi tér, népi kismesterségek műhelyei, szociális helyiségek, kazánház, míg a tetőtérben akadálymentesített lépcsőház, szintén közösségi tér, 2 db 2 ágyas, illetve 2 db 3 ágyas fürdőszobás szobák találhatóak. Jelenleg a kulcsi önkormányzat tulajdona.

Rendezvényeink voltak

1.”Tavaszköszöntő ” Csirip koncert csak vidáman” családi nap
2. Szent Iván éjszaka bogrács és grillpiknik
3. „Közelebb hozzuk a világot ”
4. „Közös a tűzünk -közös az asztalunk ”
5. A Mi napunk-Önkéntesek köszöntése

Ismeretterjesztő előadásaink közül az egyik legkedveltebb és legújszerűbb programsorozatunk a „Segítség, beteg a családban” volt. Kedvelt azért, mert mindannyiunk életben megjelenhetnek olyan fordulópontok- családtagjainkat, barátainkat érő nem várt balesetek, betegségek- melyek megoldásához szakszerű ismeretekre van szükségünk. Mentális és ápolási/gondozási ismeretekre. Újszerű azért, mert gyakorlati bemutatókkal, a gyógyászatban jelenleg alkalmazott segédeszközökkel mutattuk be a segítségnyújtás lehetőségeit.

A kulcsi Vöröskeresztes Klubot 2006-tól működtettük. Tevékenységei közé tartozott: a véradások szervezése, adományok gyűjtése és osztása valamint minden év november 27-én az önkéntes véradóink köszöntésének megszervezése.

Bazsikám, Édes...

Közhasznú tevékenységeink következő fontos eleme volt a kulturális tevékenység, kulturális örökség megóvása , mely érdekében hagyományteremtő rendezvényeket szerveztünk. Mint például „Bazsikám, Édes.. ” sütőverseny 2005-től „Civil Etűd a Templomkertben” 2006-tól „Vanilia Bál” 2008-tól

Büszkék vagyunk arra, hogy aktív résztvevői voltunk a hagyományosan megrendezésre kerülő „Mesterségek Bölcsője Alkotónapok” rendezvénysorozatnak Kulcson.

Séta egy élhetőbb életért Klub

Nordic walking sétát szerveztünk éveken keresztül heti 2 alkalommal. Innovatív mozgás- és életvitel programot hirdettünk meg vidéken, két olyan kistérségben, ahol még 50-60%-ban a falusi tradíciókat követik a falvak lakói a táplálkozás és a mozgás területén.

Sclerosis Multiplex Betegek Klubja

Megalakulásunk után, 2003-ban felvettük a kapcsolatot a Magyar SM Társasággal, majd 2006-ban megkerestük a kapcsolódási pontot a Magyar Sclerosis Multiplex betegekért Alapítvánnyal. A Carpe diem Alapítvány az SM klub tagjai felé is közvetítette azt az életszemléletet, mely segíti az embereket a minden napokban megtalálni a jót, az öröm teli pillanatot. Ezért lett a Carpe diem SM klub mottója: „Hittel, reménnyel, akarattal és pozitív gondolkodással kell az SM-el együtt élni!” Találkozásaink alkalmával a búcsúzásnál szívesen használtuk egymás biztatására: „Amíg nem találkozunk, kívánunk neked shub mentes napokat!” A Klub működését a Carpe diem Alapítvány programok szervezésével, jelentős anyagi támogatással, kuratóriumi tagjainak aktív jelenlétével segítette, önkéntesek személyes segítségnyújtása pedig megkönnyítette a tagok jelenlétét.

Pályázati források, együttműködések, szponzorációk

Alapítványunk együttműködő partnerként részt vett a Dunaferr „Foglalkoztatásért” Acélalapítvány 2004. évi Nemzeti Civil Alapprogram „Civil szervezetek területi és szakmai együttműködése” című pályázatának megvalósításában.

A program fő célkitűzése, hogy a Dunaújvárosi- és Adonyi kistérség településein élő, hátrányos helyzetű, valamint megváltozott képességű embereket tömörítő civil szervezeteknek segítséget nyújtson. A program tulajdonképpen egy rendezvénysorozat volt, melyben helyet kapott térségi civil „kerekasztal”, hatékonyságfejlesztő- kommunikációs tréning, valamint egy „Ma én vagyok Te Nap” című rendezvény, mely a fogyatékkal élők élethelyzeteit volt hivatott bemutatni. A rendezvénysorozat közel 2.000 látogatót vonzott a helyszínekre.


Pénz forgatja a Föld kerekét - Carpe diem Alapítvány   Pénz forgatja a Föld kerekét - Carpe diem Alapítvány
Értékünk az Ember

A 2006-os évben kezd beérni eddigi munkánk gyümölcse. Megerősödött humán erőforrásunk, kreatív csapat formálódott tagjainkból és önkénteseinkből. Több pályázatunkat is támogatásra érdemesnek tartották a kiírók.

2006-ban újabb lehetőség adódott, hogy régóta dédelgetett tervünk valóra válhasson. Az EGT&Norvég Finanszírozási Mechanizmus pályázati felhívására fenti projektünket továbbfejlesztettük, bővítettük és „Integrált rekreációs és mentális fejlesztési centrum – Fogyatékkal élő emberek nappali intézete „címmel benyújtottuk a pályázat kiírója felé.

eea grants

2005-ben a HEFOP/2004/4.2 keretében pályáztunk egy „Fogyatékkal élők nappali foglalkoztatója” létrehozására. A tervek szerint az intézményben helyet kapnának az autista és a bármely okból sérült emberek. A foglakoztatáson túl fontos szempont az érintettek fejlesztése, képzése, szinten tartása és rekreációja. Sajnos a létesítmény építési engedélye körül kialakult időbeni csúszás miatt elestünk a támogatástól.

2004-ben a HEFOP/2004/2.2 „ A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” című felhívásra is pályázatot nyújtottunk be. Alapítványunknak ez a program volt az első Uniós elvárásokhoz illeszkedő pályázata. A program sajnos nem nyert támogatást, de a Minisztérium a közelmúltban értesített bennünket arról, hogy 2006-ban a felhívás újra kiírásra kerül és javasolta, hogy apróbb átdolgozások után programunkat újra nyújtsuk be.

  • A Generali-Providencia Biztosító Zrt. támogatásával megvalósult a „Segítség, beteg a családban” előadás sorozatunk.
  • Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány pályázati felhívása két sikeres projektet is eredményezett. Támogatásukkal valósulhatott meg honlapunk.
  • Szintén az előbb említett Alapítvány által kiírt sikeres pályázatunk eredménye az „Üdüljünk együtt Gánton az SM-klubbal” címû háromnapos rekreációs programunk.
  • A Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány által kiírt pályázat segítségével adhattunk támogatást a „Mesterségek Bölcsője Alkotónapok” megvalósításához.

NCA

Alapítványunk rendszeres pályázója a Nemzeti Civil Alapprogram civil szervezetek működési költségeinek támogatására kiírt felhívásainak. Ezeket a pályázatainkat rendszeresen támogatásra érdemesnek ítéli meg a kiíró szervezet.