„Legyen ez a Te napod!” Értelmi fogyatékossággal élő emberek és hozzátartozóik közösségépítése

„A jóemberség napja volt!” – visszajelzés egy résztvevőnktől.
A rendkívüli esőzés után a napsütés és a 26 fok bájos, „nyaralós” hangulatot varázsolt az adonyi kastélyparkba, mely így mintha egy szeretetteljes öleléssel fogadta volna kivételes vendégeit. Igen, kivételes, mert bár értelmi fogyatékosság különböző formáival élő emberekről beszélünk, egyúttal mindannyian valamilyen kivételes képességgel, készséggel vagy tehetséggel is rendelkeznek. Úgy érezzük, a világunk tanítói ők. Az, ahogyan képesek szeretni, ahogy mindenért és bármiért hálásak tudnak lenni, egészen példaértékű a mai világban. Láthattuk őket bemutatkozni drámajátékban, hangszeres és csengettyűs zenélésben, valamint kézműves munkáik is megtekinthetőek, megvásárolhatóak voltak a rendezvényen. Jeleskedtek sportban, játékban és csapatépítésben, ami különösen fontos volt, mert eközben teljesült a rendezvényünk legfőbb célja: hogy a Százhalombattáról, Érdről, Tordasról, Iváncsáról érkező csoportok megismerkedhessenek egymással és az adonyi érintettekkel is. A sport és a játék által új barátságokat köthettek, amire helyzetüknél fogva korlátozott lehetőségeik vannak, miközben pedig létfontosságú a számukra.
A kezdeti csapat kialakítás után – amiben nagyon szívesen vegyültek az ismerősök az ismeretlenekkel – a sport, a játék és a dráma standok feladatai következtek forgószínpadszerűen, amiben az érintettek óriási lelkesedéssel vettek részt. A játék foglalkozásokat rendkívüli szakértelemmel és kimeríthetetlen energiával vezette Alsóházi Réka és Alsóházi Bogi, a sport foglalkozásokat Krausz Editke és Kovács Dániel, a dráma foglalkozásokat pedig Rédli Éva és Szélpál Stefi. A standok közötti váltást élő trombita induló jelezte Kőműves András jóvoltából, amire a csoportok csaknem katonai rendezettségben a vonultak át egyik helyszínről a másikra. Eközben mindenkinek lehetősége volt átélni a park mesés hangulatát, megcsodálni ősfáit, a szerencsések pedig a kíváncsiskodó mókuspárt is megfigyelhették. Sok vendég figyelmét felkeltette a park nagyszerű felszereltsége, rendezettsége is. A mozgásos foglalkozások záró akkordja a közös „kincskeresés” volt. Szeretnénk itt külön megemlíteni a hozzátartozókat, kísérőket és gondozókat, akik mindannyian rendkívül bájosan, óriási lelkesedéssel vettek részt az összes sport-, játék- és dráma foglalkozáson, így emelve az rendezvény hangulatát és fényét. Mindeközben lehetőségük volt tapasztalataikat megosztani egymás között, valamint fordulhattak tanácsért a FEJÉR – ÉFOÉSZ elnökéhez, Papp Évához, aki személyesen és csoportban is informálta a jelenlévőket az érintettek lehetőségeiről Fejér vármegyében.
A mozgásos foglalkozásokat követően egy rendhagyó, kreatív ebédre invitáltuk a vendégeinket: az érdeklődők választott feltétekkel készíthették el a pizzáikat és közvetlen közelségből követhették sütésüket egészen a dobozba kerülésig Hetyei Csaba és a Park Presszó dolgozóinak határtalan türelmének köszönhetően. Majd – egy kicsit döcögve az áram problémák miatt – de a palacsinta készítés is beindult Bartos István által – mert ugye egy ilyen rendezvényen a palacsinta nem hiányozhat. Tischnerné Tóth Szilvia – az Adony Idény megalkotója – nagyon bájos felajánlással támogatta rendezvényünket: csodás szörpjeiből és a Pálfai család szóda-hozzájárulásából szabadon választható ízű frissítőket kevert az érdeklődőknek végtelen kedvességgel, mosollyal. Végül, de nem utolsó sorban a kísérők, gondozók és további látogatók számára Faragó Tóni-bácsi főzte meg helyben mennyei bográcsgulyását. Ezúton is hálás köszönet Nektek!

Az ebéd elfogyasztása után következett a nap fénypontja: a művészi produkciók ideje. Nehéz szóban visszaadni a színpadi, zenei élményt. A külsőségeknél a szereplők sokkal lényegesebbek voltak. A Csengettyű Együttes produkciója alatt figyelmes, rezzenéstelen csend telepedett a nézőkre, majd a Felhőjárók Mozdulatszínház koreográfiái láttán sokan könnyeztek és ölelkeztek a nézőtéren. Ekkor
következett a nap legbensőségesebb néhány perce, a meglepetésprodukció, amire délelőtt már külön-külön, izgalommal készültek a csoportok: együtt, közösen adták elő a Dzsungel könyve „Szavakat keresek” című dalát jelbeszéddel kísérve. A maguk szelíd, szeretetteljes módján tanítottak bennünket. A harmadik és egyben záró produkció, a Szivárvány együttes koncertje pedig még olyanokat is táncra perdített, akik egyébként a járással is nehezen boldogulnak. Egy 80 éves kedves barátunk is úgy érezte, nem hagyhatja ki a lehetőséget, hogy táncoljon egyet a Felhőjárókkal. Külön öröm volt számunkra, hogy elfogadták meghívásunkat adonyi családok is – Enikő, Peti, Andika, Bálint, Szimi – öröm volt számunkra, hogy eljöttetek, részt vettetek!
A program a Belügyminisztérium és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósult meg. Szeretnénk hálás köszönetünket kifejezni Adony Város Önkormányzatának és a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtárnak a sokrétű, nagylelkű támogatásért, pozitív fogadtatásért! Köszönjük dr. Glashütter Csabának, hogy az első pillanattól védnöke, segítője és aktív alkotója volt a rendezvénynek. Végül, de nem utolsósorban köszönjük minden önkéntes segítőinknek, akik munkájukkal, figyelmességükkel, kedvességükkel lehetővé tették, hogy ez a nap a közösségről, együttlétről, nyitottságról, barátságról és szeretetről szóljon.

Glashütter Melinda
Bognár Roman

Riport: „Adonyban érzékenyítettek” – Dunaújváros Online DUOL